10 évig titkos a tűzijáték árát

MAGYARORSZÁG – Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ára. A tervek szerint 32 percig fognak durrogtatni a Duna felett, de nagyszabású, négynapos programsorozat is lesz.

A szervezéshez már fel is állt az operatív törzs Kovács Zoltán vezetésével – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a július 10-i kormányinfón. A kormányszóvivő akkor azt ígérte, hogy a költségekről – ahogy eddig is – most is időben tájékoztatást fognak adni.

A Párbeszéd június végén közérdekű adatigényléssel próbált meg információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon.

A hét elején meg is érkezett a válasz, ám a számokat nem ismerhetjük meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva ugyanis azt írta:

„a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Az Átlátszó cikke szerint 2021-ben közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Az MTÜ akkor ezt három és fél hónappal a lap adatigénylése után árulta el.

Csütörtökön megtartotta első ülését az augusztus 20-ai Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Kovács Zoltán államtitkár utána arról beszélt, az előkészületek rendben folynak. „Európa legnagyobb tűzijátékával” az ezeréves magyar állam történelmének jelentős momentumait tervezik bemutatni. A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között.

Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.

Miközben a szervezés zajlik, a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen, amit már több mint 95 ezren írtak alá. „Ha a kormánynak valóban fontos a magyar gazdaság helyreállítása, akkor az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijátékot fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére. Adja a szociális szférának, fejlessze az oktatást vagy a közegészségügyet. Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxus látványosságnak” – fogalmazott a petíció kezdeményezője, aki szerint Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen.

1 comment
Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Pályázik az ország a 2036-os olimpiára

Közgyűlést tartott szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol szóba került a 2036-os olimpia megrendezésének lehetősége.

Országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ

Országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ – közölte a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz (TIM) pénteken .

2022-ben kezdetét veszi a MAVIR ZRt. nagyléptékű alállomás- és távvezetékfejlesztési projektje

A MAVIR ZRt. fejleszti alállomásait és távvezetékeit, hogy hozzájáruljon a hazai villamosenergia-rendszer zöldítéséhez. A tervezett beruházás hozzájárul új naperőművek hálózatba integrálásához. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya 15,410 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejlesztés megvalósításához a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében. A Kormány Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének elfogadásáig a projektet a Nemzeti Helyreállítási Alapbólelő finanszírozza.

Spóroljanak a tűzoltók is

Körlevélben szólították fel a tűzoltóságokat, hogy spóroljanak, ahogy csak tudnak – mondta…