2022-ben kezdetét veszi a MAVIR ZRt. nagyléptékű alállomás- és távvezetékfejlesztési projektje
Photo by Brett Sayles on Pexels.com

ORSZÁGOS– Magyarországon – a világ többi országához hasonlóan – egyre nagyobb teret hódít a Napból származó energia közvetlen energiatermelésre való felhasználása. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával a 100 százalékos állami tulajdonú MAVIR ZRt. 20 alállomás és 7 távvezeték fejlesztését valósítja meg annak érdekében, hogy újabb környezetbarát naperőműveket lehessen a hazai villamosenergia-hálózatra csatlakoztatni.

A beruházás keretében egyrészt tizenegy Dunántúl régióhoz tartozó alállomás (Szombathely, Győr, Gönyű, Hévíz, Toponár, Bicske, Litér, Paks, Pécs, Perkáta, Szigetcsép) és kilenc Közép-Magyarország és Észak-Alföld régióhoz tartozó alállomás (Békéscsaba, Szolnok, Sándorfalva, Debrecen-Józsa, Szabolcsbáka, Sajószöged, Felsőzsolca, Kerepes, Göd) fejlesztésére kerül sor, másrészt az alábbi
hét 220 kV-os távvezeték terhelhetőségét növeli meg a MAVIR ZRt: Detk-Sajószöged I., Detk-Sajószöged II., Detk-Zugló I., Detk-Zugló II., Kisvárda-Sajószöged, Tiszalök-Sajószöged, Sajószöged-Szolnok.

A fejlesztés révén a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető,
így mérséklődik a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

A projektet a MAVIR ZRt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumban valósítja meg. A beruházás megvalósításához a Konzorcium az RRF-6.1.2-21-2022-00002 projekt keretében 15 410 114 026 Ft támogatási forrást vesz igénybe.
A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2026.04.30. A beruházás az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával valósul meg az „RRF-6.1.2-21 – Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a MAVIR ZRt. területén” konstrukció keretében

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Pályázik az ország a 2036-os olimpiára

Közgyűlést tartott szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol szóba került a 2036-os olimpia megrendezésének lehetősége.

Országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ

Országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ – közölte a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz (TIM) pénteken .

230 településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Elindult az országos szúnyogok elleni védekezés.

Már nem sokáig utazhatnak díjmentesen az egészségügyi, szociális és rendvédelmi dolgozók.

Június 14-ig utazhatnak ingyen az egészségügyben dolgozók a tömegközlekedésen.