ORSZÁGOS – 2022 október elsején elindult a népszámlálás magyarországon. Na minden jó lenne ha jól menne persze, de a mi kicsiny országunkban ez nem így van. Szombaton elindult rendszer akadozni kezdett, többeket nem engedett be a megfelelő kóddal. Sokan felhívták a népszámlálás zöld számát is, melyen robothang tájékoztatta a telefonálót,hogy a weboldal túlterheltség végett nem elérhető. Este kilenc felé enyhült az érdeklődés, és többeknek sikerült belépni. Este tízre pedig simán működött minden.

Miből áll népszámlálás?
Feltesznek egy csomó bolond kérdést, hányan laknak a jelenlegi háztartásban, hány négyzetméteres a ház, milyen a vallása meg a hallása ( igen van ilyen kérdés is,hogy hallással kapcsolatos ).
10 évenként számolják meg a népet, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. Ezek az információk szükségesek a mindannyiunk életét befolyásoló gazdasági, társadalmi döntések előkészítéséhez, a helyi fejlesztések tervezéséhez és a tudományos kutatásokhoz. A népszámlálásra október 1. és november 28. között kerül sor.
A népszámlálási kérdőívet önállóan az internetes felületen október 1. és 16. között lehet kitölteni. Azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltik ki interneten a kérdőívet, számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között. Akik november 20-ig nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek ennek eleget.