VÉP – A szülői közösség szervezte a kerékpározást, hozzájuk csatlakoztunk. A mellényünkön még az a felirat szerepel: a Vép–Szombathely kerékpárútért, de szerencsére ez már érvényét veszítette: az út, amiért sokat harcoltunk, megépült.

Hatalmas élmény végigmenni rajta, és ha minden jól megy, folytatódhat a belterületi szakasszal és még tovább, Porpác felé, Sárvár irányába

– mondta Kovács Péter polgármester, miután a negyvenfős csapattal maga is megtette az utat a szombathelyi körforgalomig és vissza. Ágh Péter országgyűlési képviselő is méltatta az eredményt: – Az elmúlt években számos nagy álmot valósítottunk meg Vép közlekedésfejlesztése érdekében. Ilyen volt például az M86-os és Vép közti út felújítása, és most a kerékpárút megépítése, amely régi terve volt az itt élőknek. Közös összefogással vittük sikerre ezt az ügyet, amelyhez helyi, megyei és országos szövetség kellett.

Fotó: vaol.hu / Szendi Péter

Mint ismert 2020 februárjában dőlt el, hogy megvalósul a vépiek nagy álma a kerékpárúttal kapcsolatban:

a szombathelyi körforgalom és a vépi napelempark közötti szakaszra vonatkozó pályázatot Szombathely megnyerte.

A szakasz építéséhez 245 millió forintot kapott a megyeszékhely. A kerékpárút szombathelyi része a 86. számú főút városi elkerülő szakaszán megvalósított kerékpáros átvezetéstől indul, és 1,7 km-en keresztül vezet Vép irányába, Szombathely közigazgatási határáig.2020májusában zöld utat kapott a vépi szakasz építése is. A Vas Megyei Önkormányzattal konzorciumban benyújtott pályázat alapján ez a Vépet Szombathellyel összekötő 8443. számú út déli oldalán épült meg kétsávos szélességgel, 2073 méter hosszan a Kinizsi utca elejétől halad a napelemparkig.

A 100 százalékos támogatás összege közel 282 millió forint volt.

Mostanra Véptől a megyeszékhelyig lehet a bringázni, aminek közlekedés-biztonsági szempontból óriási jelentősége van.