VAS MEGYE – Csütörtökön átadták az M80 autóút Körmend − Rábafüzes (országhatár) szakaszát. A gyorsforgalmi út fejlesztése 2018 tavaszán kezdődött meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.

A projekt keretében kétsávos autóutat alakítanak ki Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között. A 28,85 kilométeres útszakasz a Duna Aszfalt Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. generálkivitelezésével valósul meg.A szakaszon épült meg Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja, a vasszentmihályi völgyhíd. Az 575 méter hosszú, 11 támaszú gerendahíd technológiai terveit a FŐMTERV Zrt. készítette el.A híd acélszerkezeteinek gyártását és szerelését a Hódút Kft. megbízásából az MCE Nyíregyháza Kft. végezte. Az alépítmények és a felszerkezet vasbeton részeinek építése, valamint a befejező munkák elkészítése az A-Híd Zrt. feladata volt.

Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza így már idén nyár elején mentesült az átmenő forgalom alól.A szentgotthárdi csomópont és a határ közötti, 1,7 kilométeres szakasz megnyitásával be kell várni az osztrák S7-es út legkorábban 2024-ben várható csatlakozását.A beruházás második részében, 19,4 kilométeren a Vasszentmihálytól Körmendig tartó szakasz épült meg. A kivitelezés befejezésével most a magyar-osztrák határ előtti rész kivételével 27,2 kilométeres szakaszt vehetnek birtokba az autósok.
A teljes szakaszon 24 felüljáró, 13 aluljáró épült

 A beruházó közleménye szerint a fejlesztésben Körmend keleti részén egy szintbeni és Körmend nyugatnál, Csákánydoroszlón, Vasszentmihályon és Szentgotthárdon négy különszintű csomópont készült el.A teljes szakaszon 24 felüljáró, 13 aluljáró, 8,6 kilométer útkorrekció, 5,1 kilométer szervizút, 700 méter kerékpárút (Körmend Nyugati csomópontnál) és 1,2 kilométer zajárnyékoló fal (Körmend-Horvátnádalja térségében) épült meg.A projekt során 10,2 hektár csereerdőt telepítettek, több mint 336 ezer fát, cserjét ültettek.

FOTÓ: NIF

A környező települések mentesülnek az átmenő forgalom alól
Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kifejtette: „Az M8 legnyugatibb szakasza készen van, az autóút befejező szakasza a tervek szerint 2024 őszére épül meg az országhatárig.”

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta:“A beruházásnak köszönhetően a környező települések mentesülnek az átmenő forgalom alól, ezáltal a körmendi és szentgotthárdi Ipari parkok könnyebben megközelíthetőek.”
Bebes István, Körmend polgármestere hozzátette: “A fejlesztés nem csak Körmendnek, hanem az egész térségnek óriási lehetőségeket jelent. Egyrészt az elkerülő megépülésével a települések végre fellélegezhetnek az átmenő forgalom okozta zaj és szmoghatásoktól, másrészt pedig teljesen új dimenziók nyílhatnak meg akár a gazdasági élet, akár a turizmus területén.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese beszédében kiemelte: “Az olyan műszaki megoldásoknak köszönhetően, mint a megépített szintbeni és különszintű csomópontok, a szakaszon autózók az egyes települések kikerülésével és érintésével juthatnak el úticéljukhoz.A beruházás során figyelembe vettük a terület sajátosságait, a megépített Vasszentmihályi völgyhíd és a 700 méteren haladó kerékpárút remekül illeszkedik a Vas megyei tájba.”

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Június 1-től autóbuszos és vasúti utazásra is érvényesek a közlekedési bérletek Kőszeg és Szombathely között

Újdonságot vezet be a GYSEV Zrt. és a Volánbusz Zrt. a Vas…

Útfelújítás

Elkezdődött a Kossuth Lajos utca felújítása. A felújítást a Stabag ZRT Általános…

M86: gyorsforgalmi a falu szélén

Alapjaiban rendezi át a Táplánszentkereszt nyugati oldalát a település és Bogát közé behúzott M86-os déli szakasza: a község hiába kérte, hogy máshol épüljön meg a gyorsforgalmi út, a forgalmas útvonalat a falu szélén, egy gigantikus töltést építve, a házakhoz közel vezetik át.