2019.08.08.                                                                                                                                                           Szerző: Prím M.


Régészek és restaurátorok vették birtokba a jáki templom kertjét és a templomot,az elmúlt hetekben: zajlanak annak a kétmilliárd forint értékű projektnek a munkálatai, amelynek révén három év alatt megújul a több mint 800 éves épület.

Másfél éve határozott a kormány arról, hogy támogatja a Jáki Szent György apátsági templom felújítását, amire 2 milliárd 38 millió forintot fordíthat a beruházás megvalósításáért felelős Szombathelyi Egyházmegye. A munkálatok javában tartanak, néhány hete a kápolna közelében található külső támfal mellett egy nagyjából háromméteres sávot tártak fel a régészek. Sarkadi Márton építészmérnök, a projekt szakmai koordinátora elmondta: olyan alapvető műszaki vizsgálatokat, kutatásokat, felméréseket indítottak el, amelyek megalapozzák a későbbi felújítási munkálatokat.
– Elkészíttettük a templomdomb, valamint az egyes épületek modern, műszeres felmérését, megkezdtük egy olyan dokumentáció összeállítását, amely egyesítve tartalmazza a restaurátori, művészettörténeti, építészeti megfigyeléseket – emelte ki. Hozzátette: ez egy meglehetősen újszerű kezdeményezés, Magyarországon tudomása sze­rint ilyen jellegű dokumentáció még nem készült. Sarkadi Márton hangsúlyozta: a közelmúltban elvégzett faldiagnosztikai vizsgálat célja, hogy a falak állapotát, a nedvességgel, ásványi sókkal való terheltségét megállapítsák. Meg­kez­dődtek a tartószerkezeti, statikai megfigyelések, valamint a templom klímáját monitorozó vizsgálatok is.
Az építészmérnök beszélt arról is, hogy megkezdték a régészeti feltárásokat, amelyeknek részben az építőipari munkák szükségszerű kísérőjelenségeként láttak neki a Savaria Múzeum munkatársai, mivel később olyan építőipari munkák zajlanak majd, amelyek lehetetlenné teszik a régészeti feltárást: ilyen a többi között a talajszilárdítás.
Jelenleg a festő-, fa- és kőrestaurátori-kutatások zajlanak a templom falain belül, a jövő héten pedig megkezdik az állványok építését a templomban, amelyek a belső feltáró és helyreállító tevékenységeket segítik majd.
Sarkadi Márton kiemelte azt is: fontos szempont a szakemberek számára, hogy a templomot folyamatosan látogathassák – mind a hívek, mind pedig a kirándulók.
– Úgy gondoljuk, hogy a látogatók számára érdekességet jelenthet, ha megfigyelhetik, hogyan zajlik a templom helyreállítása, tájékoztatást is szívesen adunk a különböző munkákról az érdeklődőknek, ha kérik – fűzte hozzá az építészmérnök.
Nemcsak látogatni lehet a jáki templomot, a miserend is változatlan a munkák idején.
Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Jákra látogatott az agrárminiszter

Rácz Károly gazdaságában járt az agrárminiszter, muraközi lovakat, magyartarkát és sertéseket láthatott…

Feltáratlan titkok

A Jáki templomdombon az idei évre tervezett ásatások egyik célja, hogy a…

Korábbi templom állt a mostani helyén

Egy feltehetően 11-12. században épült, egyhajós templom maradványait azonosították a jáki Szent…

Becsengettek! Megnehezült az iskolatáska

Megkezdődött a tanév a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában Jákon. Az…