Évek óta húzódó problémát okoz a falunak a tervezett új, de soha el nem készült önkormányzati hivatal körüli bizonytalanság. A település most úgy döntött, visszafizetik az állami támogatást és eladják az épületet. Ha tudják.

Balogunyom – El szeretné adni az el nem készült önkormányzati épületet a Balogunyomi Önkormáyzat.
A település úgy került be a hírekbe,hogy 2018-ban elkezdődött az új községháza építése, a Balogunyom 700 éves évfordulón. Ez a beruházás 125 millió ft-ba került akkor.

A régi lakóház épület átalakításából megszülető hivatalból nem lett semmi. Az alapkő letétele után hirtelen eltűnt az építő vállalat,így félbeszakadt az építkezés. Az előjelek sokak szerint látható volt. A Fejér megyei Vértesacsára bejelentett Vasi Energetikai KFT ügyvezetőjének Képíró Zsoltnak az alapkőletétel idején ( 2018 február) már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Képíró úr az alapkőletétel idején már tiltva volt a cégvezetéstől ( 2015 óta) ami csak 2020-ban járt le.

kapcsolódó cikk:

Miért is áll a hivatali építkezés?

2019. Január 24. -Csütörtök- 14:54


Öt önkormányzatnál is áll a munka mivel csődbement a kivitelező cég. Hogyan tovább?

2018.Február 7.-én letettük a leendő községháza épületének alapkövét.


A falu gondja elérte a helyi politikát is, azzal vádolták az akkori polgármestert Márfi Ernőné Kiss Anitát,hogy úgy irták alá a szerződést,hogy azt jogász nem látta és nem is vizsgálta. Bár a polgármester azzal nyugtatott mindenkit, hogy majd a helyi körzeti képviselő Hende Csaba elintézi és vis major keretből majd folytatják az építkezést, ezt azonban egy helyi képviselő cáfolta,hogy Hende Csaba az építkezés meghiúsulásáról semmitsem tudott, amikor személyesen kereste fel.
Végül a helyi képviselők összefogva tették meg a feljelentést, amiben a rendőrség jelenleg is nyomoz.Túladni rajta

A Balogunyom önkormányzat jelenlegi vezetésének is sok fejfájást okoz az épület. A Magyar Falu programon belül 50 milliót nyertek a folytatásra. Többen azt javasolták,hogy legalább tető alá kerüljön az épület az állagmegóvás végett, de azt mondták a képviselők,hogy ez nem elég a folytatásra. Június végén arra a döntésre jutottak,hogy visszafizetik az 50 millió ft-ot az Államkincstár részére és eladják az épületet. Értékbecslés szerint az épület jelenlegi értéke 25 millió 400 ezer ft. A testület – a polgármester javaslatára – úgy döntött,hogy 29 millió ft-ért meghirdeti az ingatlant. Az már komolyabb kérdés,hogy továbbadhatnek-e az ingatlanon,mivel a nyomozás még tart.
A megkérdezett jogász szerint kevés bejegyzés okoz teljes “forgalomképtelenséget”, még a bűnügyi zárlat sem feltétlenül. Mint megtudtuk: bűnügyi zárlat, perfeljegyzés szokott kerülni büntetőeljárással érintett ingatlanokra, de ezeknek a terheléseknek is csak annyi a hatásuk, hogy függő hatállyal lehet jogot szerezni ezen ingatlanokra. Függő hatállyal lehet megvenni bűnügyi zárlattal terhelt ingatlant, azaz ha nem törlik a büntetőeljárás megszüntetése miatt a zárlatot, akkor nem megy végbe a tulajdonszerzés. Büntetőeljárás tényének feljegyzése ugyanilyen függő hatályt teremt.
Az épület tehát azóta is tető és nyílászárók nélkül árválkodik, vagyis immáron két éve van kitéve szabadon az időjárásnak. Hogy meddíg? ezt nem tudni, talán majd jön valami komolyabb beruházó.

You May Also Like

Útfelújítás

Elkezdődött a Kossuth Lajos utca felújítása. A felújítást a Stabag ZRT Általános…

Késik a csapadékvíz elvezetési projekt

2013.02.26-án készült kép.Fotó: Prím M.  Balogunyom és Sorkifalud közös projektet indított el…

Elindul a kerékpárút építése

Balogunyom – Négy évvel ezelőtt Mohos Géza 3000-nél több aláírást gyűjtőt össze a Szombathely-Balogunyom…