Április eleje óta tilos sétálni a Himfai-tó körül a beszakadt hódvárak miatt. Az állatok évek óta károsítják a gátat, balesetveszélyessé vált a terület, ezért a Szombathelyi Erdészeti Zrt. lezárta a töltést.
A hód kedvező életfeltételeket talál a vasi vizek mellett. Annyira elszaporodott, hogy a vízügyi igazgatóság működési területén már mindenütt ott van – mondja Hercsel Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke. A Perint herényi temető mögötti részén is bedöntött fák árulkodnak a hódok jelenlétéről. Rágással károsítják a vízparti növényzetet, a kérget és a zöld hajtásokat elfogyasztják, a faágakból gátat építenek, hogy a hódvár körül kellően megemelkedjen a vízszint.


Hozzátette, jellemzően a vízfolyás melletti növényállományban okoznak kárt. Ez az igazgatóságnak másodlagos kárként jelentkezik, a bedőlt fák torlaszt képeznek, összegyűjtik a vízfolyásokba kerülő hulladékot, és ennek eltávolítása jelentkezik költségként. Ha gátat építenek, az árvízveszélyt növeli a vízfolyásokon.
Az itteni hódgátat többször elbontották már az igazgatóság közfoglalkoztatottjai, de az állat újra és újraépíti. A problémára nincs igazi megoldás.
– Ha közérdek miatt kell beavatkoznunk, megkérjük az engedélyt, eltávolítjuk a hódgátat, kérhetünk gyérítési engedélyt, ennek a végeredménye az állat befogása, de egyik sem vezetett még eddig eredményre az igazgatóság területén – fogalmazott a szakaszmérnök.
Régen vadászták a hódot, egy időre el is tűnt, majd a 90-es években újra megjelent. Ma gyakorlatilag háborítatlanul élhet. Vas megyében néhány éve ezerre becsülték az egyedszámát.  


Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója szerint is egyértelmű, hogy okoz problémát, védett állat, de szükség esetén engedélyezhető az elejtése. Azt gondolja, hogy meg kell tanulnunk együtt élni bizonyos állatok kellemetlen dolgaival. Hozzáfűzte, ahol tényleges veszélyhelyzet van, nyilván a természetvédelmi hatóság engedélyezni fogja a hódgát elbontását, akár az egyedek elejtését vagy befogását.
A hód nem csak a vízügyi ágazat, de az erdőgazdaság és az agrárium számára is képes jelentős károkat okozni: megrágja a keményfákat, például a bükköt is, és különösen kedveli a kukoricát. A hódcsalád ilyenkor tavasszal gyarapszik, 2-3 kölyök jön világra, amelyek két év múlva saját területet foglalnak.

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Átadták az M80-as autóutat

Az ország egyik legnagyobb völgyhídjával épült meg az M80 újabb szakasza. A Duna Aszfalt kivitelezésében elkészült 19,4 kilométer hosszú, Körmendtől Vasszentmihályig tartó második szakasz átadásával már a teljes – a magyar-osztrák határ előtti rész kivételével – 27,2 kilométeres autóúton lehet közlekedni.

Június 1-től autóbuszos és vasúti utazásra is érvényesek a közlekedési bérletek Kőszeg és Szombathely között

Újdonságot vezet be a GYSEV Zrt. és a Volánbusz Zrt. a Vas…

Wagner András nevét veszi fel a Csónakázótó sétánya

Wagner Andrásról nevezik el a Szombathelyi Csónakázótó sétányt 2023-tól.