Jelentősen javulhat a távolsági vasúti közlekedés színvonala a Szombathely-Budapest, illetve a Sopron – Budapest viszonylatokban. A GYSEV InterCity közlekedésre alkalmas villamos motorvonatok beszerzését tervezi, a feltételes közbeszerzési eljárást elindította a vasúttársaság, közölte az GYSEV.

Mint írják, az InterCity-motorvonatok a lehető legmagasabb szintű komfortot kínálják az utasoknak, üzemeltetésük gazdaságosabb, közlekedtetésük pedig egyszerűbb a hagyományos, mozdony plusz kocsi típusú szerelvényekhez képest.


A feltételes közbeszerzési eljárásban 9 IC-motorvonat megvásárlása szerepel, opcionálisan további 4 jármű beszerzése is lehetséges. A 9 jármű biztosítja azt, hogy a nemzetközi IC-k kivételével az összes Sopron és Budapest, illetve Szombathely és Budapest között közlekedő InterCity járaton modern, villamos motorvonatok szállíthatják az utazókat.


Az alacsonypadlós járművek a lehető legmagasabb komfortot biztosítják az utasoknak: a regionális közlekedésben használt motorvonatokhoz képest az ülések közti távolság nagyobb lesz, az ülőhelyek pedig kényelmesebbek, hiszen távolsági közlekedésre tervezik őket. Wifi, klíma, zárt rendszerű WC-k, konnektor és USB-csatlakozó, információs monitorok szolgálják az utasok kényelmét. A 160 km/órás sebességre képes járművek legalább 32 első és 216 másodosztályú ülőhellyel rendelkeznek, emellett lesz a motorvonatokon önkiszolgáló büfé helyiség is, amelyben étel és italautomata várja az utazókat.


„A Technológiai és Ipari Minisztérium eltökélt szándéka, hogy az egész országban új, színvonalas járművek közlekedjenek a minőségi távolsági vasúti szolgáltatási szektorban. A GYSEV ismét élen jár a fejlődésben, hiszen a három évtizede mindössze három legyártott, »Samu« becenevű szerelvénytől eltekintve hazánkban újdonságnak számít az alacsonypadlós, motorvonati InterCity vonatok alkalmazása” – mondta Vitézy Dávid közlekedési államtitkár.


Az InterCity-motorvonatok különlegessége a téli-nyári üzemmód: a nyári időszakban 18 kerékpár szállítására is alkalmassá tehetők a szerelvények. A járművekben két ülőhelyet a mozgáskorlátozott utasok számára alakítanak ki, a motorvonatok kerekesszék szállítására is alkalmasak és mozgáskorlátozott WC-vel is rendelkeznek.


„A most kiírt közbeszerzési eljárás feltételes, hiszen forrásokkal még nem rendelkezünk, de eltökéltek vagyunk az IC-járműparkunk fejlesztésében: uniós forrásokat szeretnénk bevonni, vagy  hitelkonstrukcióban vásárolnánk meg a motorvonatokat” – hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.


A GYSEV által vásárolt InterCity-motorvonatok kétáramneműek lesznek. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon és Ausztriában is tudnak közlekedni a szerelvények.