Fürdésre alkalmas valamennyi Vas megyei engedélyezett természetes fürdőhely vize.

A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei az idény megkezdése előtt a négy természetes vasi fürdőhelyet – Hosszúpereszteg Szajki Tófürdő, Hegyhátszentjakab Vadása-tó, Szentgotthárd-Máriaújfalu Hársas-tó, Gersekarát Olimpia-tó – ellenőrizték a megyében. A laboratóriumi vizsgálatik eredményei alapján az összes engedélyezett Vas megyei természetes fürdővíz jelenleg kiváló minősítésű.

A szakemberek a fürdőzők egészségének védelme érdekében a természetes fürdőhelyek vízminőségét, valamint a közegészségügyi követelmények betartását a szezonban folyamatosan ellenőrzik.

A mintákat az átlagosan legnagyobb fürdési forgalom helyén, vagy a várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább 1 méteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel kell venni.

Az első mintavételt legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt végzik el a szakemberek, majd további legalább 3 mintát vesznek a strandszezonban azzal, hogy az egyes mintavételek között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő.

A kijelölt strandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is.

Az üzemeltető a nyáron havonta egyszer vizsgáltatja a megbízott, akkreditált laboratóriummal a vizet, az eredményről minden esetben a népegészségügyi hatóságot is kötelesek tájékoztatni.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak.

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyen és a fürdővíz használatának engedélyezését követően ajánlott. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek.

Nincsenek kialakítva a fürdőzés higiénés feltételei és nem végeznek vízminőség vizsgálatot sem, így még információnk sem lehet arról, ha a víz ártalmas az egészségre.

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Izgalmas és színes gyereknapi programokkal készülnek a nemzeti parkok

Extra szafari, kézműves foglalkozás, kenutúra a hazai nemzeti parkok igazgatóságok kínálatában, ugrálóvár,…

Nagyságrendet lép az ország elektromosautó-töltőben

2019.05.09. – Elindult a hálózat kiépítése, csütörtökön Nyíregyházán átadták azelső olyan elektromosautó-töltőállomást,…

Elszaporodtak a patkányok.

Patkány Balogunyomban.Foto: Prím M / mobil / Többén jelezték a képviselők és…

Te Is Szedd!

2019.02.25. 20:00                     …