Különleges égi jelenséget figyelhetünk meg október 25-én, kedden délelőtt Szombathelyen és környékén, ugyanis ismét részleges napfogyatkozás lesz látható , melyet különleges helyről egy szűrővel ellátott távcsővel, ingyen nézhetünk meg – írja az ELTE SEK Facebook-oldalán .

A mintegy két órán át látható napfogyatkozást az egyetem Földrajz Tanszéke és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület szervezésében, különleges műszerek segítségével lehet majd látni a Savaria Egyetemi Központ C épületében, a Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló tetejéről , díjmentesen.

Az égi jelenség 11 óra 17 perckor kezdődik, a legnagyobb takarást viszont csak 12 óra 22 perckor éri el, ekkor a Nap 30 százalékát takarja majd el a Hold. A napfogyatkozás 13 óra 28 perckor ér majd véget.

Az egyetem bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hold takarása nem lesz olyan nagy mértékű, hogy a fénycsökkenést műszerek nélkül egyértelműen észre lehessen venni, ezért védőfelszerelés nélkül senki ne nézzen a Napba , mert annak komoly következményei lehetnek.