Már csak egy fémoszlop maradt a templom és az óvoda között az egykori légvédelmi szirénából Olaszfán. Leszerelte a katasztrófavédelem, a helyére kamera kerülhet.

Balogunyomban is van légvédelmi sziréna,bár nem működőképes mint az Olaszfai sem volt az,így leszerelték a napokban. Helyi emberek visszaemlékezéséből rémisztő hangja volt. Idézi fel emlékeit a 83 éves Horváth Istvánné Olaszfai lakos. 1944 őszén templomi ruhákat teregettek,amikor megszólalt a sziréna, majd jött a búgás, repülőgép, és nem mesze dobta le a bombát.
Most már nem szólhat a sziréna,hiszen leszerelték. Kérdésemet 2018.Május 8.-án elküldtem a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz,hogy működőképes-e a Balogunyomi légoltalmi sziréna. Pár nap múlva kaptam a választ,hogy az Igazgatóság Informatikai Osztály tájékoztatása szerint nem működőképes. Olaszfán kamerákat telepítenek az oszlopra, mert a sziréna a Katasztrófavédelem tulajdona addig az oszlop közterületen áll, tehát az önkormányzaté. A már működésképtelen eszközöket tehát leszerelik, de a sziréna egy része múzeumba kerülhet,a többit megsemmisítik.  Vas megyében Sárváron, Szombathelyen, Körmenden , Kőszegen, Répcelakon, Sitkén, Szentgotthárdon és Olaszfán bontják  a lakóssági riasztó rendszert. 

Légoltalmi sziréna Balogunyomban
Fotó: Prím M.

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Megyei tűzoltók segédkeztek

Több mint négyszáz lakóházat rongált meg a péntek esti vihar Sellyén. A…

EDR rádiókat vehettek át

Négy önkéntes tűzoltó egyesület képviselői vehették át a 2021. évi BM Országos…

Kigyulladt egy melléképület Sorkifaludon

Kigyulladt egy melléképület Sorkifaludon, a Kossuth Lajos utcában. A tűzesethez a szombathelyi…