Kiss István és Mohos Géza képviselők 2019.szeptember23.-án lakossági fórumra hívták Balogunyom település lakóit.

Kiss István képviselő 2014-ben polgármesterként is indult, de Gézával együtt több szavazatot kaptak képviselőként. Igyekeztek megfelelni a feladatnak,melyel a falu bízta meg őket.

Sajnos a képviselőtestületben “nagymama” szerep jutott nekik, hogy mondják, mondják a véleményüket, de senki sem figyel rájuk. Sajnos, így kelett dolgozniuk.

Tény, hogy az 5 év nem lett sikertöténet. Amikor átvették a megbízatásukat, még reménykedtek a sikeres zárásban.

„Géza! Maga már unyomi!”

Mohos Géza képviselő néhai Virág Antal szavaival és visszaemlékezésével kezdi beszédét.

Elmondja, hogy az általuk elhangzottak objektív, valós információk, melyekről mindenki tájékozódhat a testületi ülések nyilvános jegyzőkönyveiből.

5 évvel ezelőtt a falu fejlődéséért, sikeréért tették le az esküt.

Ekkor alábbi javaslataik voltak:

1. Sűrűbben találkozzanak a képviselők.

Ennek lényege az lett volna,hogy információt cseréljenek a képviselők és a polgármester egymással, rendeletek megtárgyalása nélkül. Ez az elején jól is ment, majd rövidesen megszűntek az informális találkozások (nem Géza és István végett…)

2. Havi egy pénzügyi beszámoló legyen.

Sajnos ez sem jött össze, és még ehhez társult,hogy a faluban lévő vállalkozókkal fórumot rendezzenek, igényeiket megbeszélni,közös rendezvények szervezése. Ez utóbbira sem került sor.


3. Sikeres pályázatok.

Javaslatuk volt az,hogy bízzanak meg egy sikeresdíjas pályázatfigyelő céget,hogy időben értesüljenek a lehetőségekről. Ez a dolog is zátonyra futott.


4. Testületi ülések időpontja.

Munkahelyi időbeosztás miatt kérték, hogy a testületi üléseket a késő délutáni órákban tartsák meg. Ennek ellenére jópár alkalommal reggel 8-kor tartották meg a testületi üléseket (általában kényes témákban), és sok képviselő nem tudott elmenni. Hogy ennek mi az oka…. azt az Önök fantáziájára bízzuk.

5.Kommunikáció

Sajnos nehezen kommunikál a hivatal a lakossággal. Nem volt nyilvános meghívó a település oldalán, a jegyzőkönyveknek meg örüljünk,ha negyedévenként felrepülnek a balogunyom.hu weboldalra, de néha én kértem a közzétételüket. Kisbíró újság egy ideig volt, és jó is volt. Egy képviselő szerkesztette, majd egy helyi lakos vette át, de a polgármesteri jóváhagyás hiányában ezek késve, majd egyáltalán nem jelentek meg.

Az akkor aktuális információk már akkor elavultak voltak,mire ki lett volna kézbesítve ( itt jegyzem meg a VasMédia sem Balogunyom hivatalos tájékoztató oldala. ). Jelen pillanatban nincsen Kisbíró újság, akinek pedig nincsen közösségi média hozzáférése, sajnos nem tud tájékozódni a település dolgairól. Korábban létre lett hozva polgármester által a Balogunyom község facebook oldala, de sajnos az közel 1 éve megszűnt,mivel az oldal létrehozóját éles, néha alpári kritikák érték. A képviselőtestület véleményét sem a létrehozásban, sem a megszüntetésben nem kérték ki.

(Pedig jó volt. Szerkesztőségünk is onnét tájékozódott)

Telefonon elérhetetlen a polgármester asszony néha. Azonnali döntésekben fontos lett volna.


6. Falubusz

Akkoriban volt egy pályázat, melyen el szeretett volna indulni a sportkör, de a polgármester és a jegyző nem támogatták a falubusz beszerzéséz. Az volt a hivatkozási ok,hogy nem kell nekünk ez a busz mert csak nyűg lesz a nyakunkon ( itt jegyezzük meg,hogy a szomszédos településeknek van legalább egy, de van ahol 3 falubusza) A buszra nem kellet volna fizetni,mivel TOP pályázatban 5 év múlva a településé lett volna a jármű. Egész 5 évben téma volt a közgyűléseken és a településen is a falubusz.

7. Kapcsolatok

Az a település működik jól,ahol a jegyző és a polgármester együtt tud működni. Sajnos nálunk ez jó ideje nem így van. Az öt év elején a jegyző és polgármester kapcsolat jó volt, de számunkra ismeretlen ok végett ez megromlott. A képviselő-testületi üléseken nincsen jelen, de delegáltja képviseli. Fontos lenne a jegyző jelenléte,hiszen ő képviseli a falut jogi ügyekbe,és felügyelnie kellene a törvényes működést. A társközségekkel ápolt kapcsolat is a későbbiekben megromlott.

Régebben együtt tartottuk a szüreti felvonulásokat, közös testületi ülések is gyakrabban voltak. Sajnos ez már csak a múlté. Polgármester asszony több alkalommal hónapokra visszatartotta a társközségek működésére kapott központi támogatásokat.

8. Óvoda kérdése.

Facebookon indult el a vita,hogy jó az óvoda vezetése jó vagy nem jó, majd a polgármester nem tatotta jónak a jelenlegi vezetés szakmaiságát, beszélt a másik óvónővel (aki sajnos azóta felmondott), hogy kezdje el az iskolákat,hogy vezető óvónő lehessen. Majdnem felmondott mindkét óvónő, és veszélybe került az óvoda léte.

9. Kerékpárút

Bevett közlekedési eszköz,hiszen a jelenlegi gyűlésre is 12 ember kerékpárral érkezett. (például szerkesztőnk is drótszamárral járja a falut, vagy gyalog) Fontos kérdés a kerékpárút ügye,hiszen sokan írták alá anno a petíciót az elindításához. Sokszor voltunk a megvalósítás kapujában. Szombathely elkészítette a kerékpárút tervét (10 000 000 Ft volt.) Több alkalommal is be lett jelentve,hogy hamarosan elindul az építés,de eddig született meg a pozitív döntés. Augusztus közepén felkért a Pénzügy minisztérium 2 anyagot kerékpárútra (vépi és balogunyomi) A választásokig valószínűleg nem lesz előrelépés, de a TOP pályázatokról annyit tudni kell,hogy meglehetősen szűk határidőt adnak elköltésre.


10. Pályázatok

Jópár sikeres pályázatot tudhatunk magunk mögött. A Kossut Lajos utca, Dózsa György utca rekonstrúkciója, fitnesspark és még sorolhatnám. Sajnos több pályázatról is lecsúsztunk,melyet a környékbeli települések sikeresen megnyertek.


11. Politikusokkal való viszony

Dr Hende Csabával jó viszonyt ápol Géza és Pista is. Politikailag teljes mértékben függetlenek, de hogy a település előre jusson, politikai kapcsolatokra szükség van. Köszönik a támogatást, melyet nekünk nyújtott.


12 “Épülő” éppen nem épülő községháza

Közbeszerzés után elindult a beruházás, majd 2018 áprilisáig jól haladtak a munkálatok. Májustól megálltak a munkálatok. 2018 augusztusában közmeghallgatás volt,ott polgármester azt kommunikálta,hogy minden rendben van. Sajnos az építésvezető súlyos betegsége végett állt meg akkoriban a munka,majd jött az információ,hogy az építő cég nem tudja befejezni a munkálatokat. Amikor napvilágot látott az információ, akkor rendkívüli testületi ülést hívott össze a szükséges számú aggódó képviselő. Dokumentumok hiányában nem láttak tisztán a képviselők,hogy pénzügyileg hogyan áll a projekt, ezért az ülést meg kellet ismételni. Novemberre derült ki,hogy a 125 000 000 Ft-ból 101 000 000 Ft el lett utalva a bedőlt cégnek. Sajnos a cég a szerződésben foglatak ellenére igazolások és műszaki ellenőrzés hiányában túl lett folyósítva, hiszen a jelenlegi műszaki készültség egyértelműen bőven 50% alatti. Mivel a pénz nagy része pályázat révén állt rendelkezésre, műszaki dokumentációval fotókkal kellene igazolni,az elkészülését. Ezt nem tudjuk igazolni,ezért vissza kellene fizetni az összeget. A képviselőtestület ekkor azt a határozatot hozta,hogy tegyenek feljelentést hűtlen kezelés bűntettében ismeretlen tettes ellen, végrehajtását a polgármesterre lett bízva. Több ülésen is rákérdeztek az ügyre, hogy hogyan áll, Polgármester azt kommunikálta,hogy megtörtént a feljelentés,majd egyik képviselő kérte, hogy ezt papíron szeretné látni,megtörtént-e a feljelentés.

A polgármester azt mondta,hogy nem kapott erről papírt. Mohos Géza és még két képviső tájékoztatást kért a rendőrségtől. Azt az információt kapta,hogy nem történt feljelentés. A rendőrség az információ birtokában hivatalból indított nyomozást ezen ügyben. Amikor a polgármestert szembesítették azzal, hogy valótlant állított, ő nem volt hajlandó erre reagálni.

Sajnos más alkalommal is az igazság elkendezőse történt polgármester részéről. A faluház problémájának kipattanásakor arra hivatkozott, hogy dr.Hende Csaba képviselővel mindent megbeszélt, a község segítséget kap a kormányzati vis maior keretből. Képviselő úr viszont erről nem tudott semmit, jó ideje nem tudott polgármesterrel kommunkálni, aki telefonhívását nem fogadta. Kiss István kérdésére polgármester asszony jegyzőkönyvben foglalva azt válaszolta, hogy gyakorlatilag ő azt csinál a faluban, amit akar.

ÖSSZEGZÉS

Közös ünnepek a társközségekkel megszűntek, a viszony megromlott. Állami ünnepek nagy része nincsen megtatrva sajnos.

Balogunyom 700 éves ünnepsége viszont jól sikerült,jól sikerültek a falukirándulások,falunapok, bár ez utóbbiak túlzott költségei jelentősen túlhaladták a falu szűkös lehetőségeit.

Kis pénzügy: polgármester tájékoztatása szerint a falunak valóban 98 millió forintja van, de a likvid pénzünk, amivel valóban azonnal tudunk fizetni, 18 millió forint. A többi pályázatokra elkülönített összeg.

Sajnos bajban van településünk. Sok pályázatról és fejlesztésről lecsúsztunk. A megromlott kapcsolatnak később is lehet negatív hatása, elveszíthetjük a központi szerepet. A jelenlegi egyszemélyes irányítást jó lenne ha felváltaná az összefogás, a közös munka.

A rendezvényen teltház volt,és még pótszéket is kellet behozni. A szervezők többször kiemelték,hogy nem kampánycélú volt a fórum.

A kapott hírek alapján megdöbbent lakók több kérdést is intéztek a képviselőkhöz, melyekre a válaszok megszülettek.

A képviselők zárszóként megköszönték a bizalmat, és elmondták, hogy a demokrácia szabályai alapján sajnos sok kérdésben nem tudták a többség hiányában a jó szándékukat érvényesíteni. Ezért, bár mindent megtettek a falu jóléte érdekében, elnézést kértek a választópolgároktól.

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Elindul a kerékpárút építése

Balogunyom – Négy évvel ezelőtt Mohos Géza 3000-nél több aláírást gyűjtőt össze a Szombathely-Balogunyom…

Útfelújítás

Elkezdődött a Kossuth Lajos utca felújítása. A felújítást a Stabag ZRT Általános…

Késik a csapadékvíz elvezetési projekt

2013.02.26-án készült kép.Fotó: Prím M.  Balogunyom és Sorkifalud közös projektet indított el…