Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén kezdődhet az idén is – írja a nak.hu. Nyugat-Magyarországon az őszi gabonák termése kedvezőnek tűnik, a keleti térségben a legkritikusabb állapotban a rozstáblák vannak.

Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos osztályelnöke elmondta, hogy tavaly a rendkívül meleg időjárás miatt több mint egy héttel korábban kezdődött az aratás, idén ez nem valószínű, így maradhat a megszokott június végi indulás. A korábbi kezdésre akkor van esély, ha az elkövetkezendő két hétben a forróság miatt kényszerérés jelentkezik a növényeknél. Kiemelte, hogy a csapadékhiány kedvezőtlenül hatott az őszi vetésekre. A késő tavaszi csapadékos időjárás miatt a növényvédelmi munkák is késtek, sok helyen későn tudták csak elvégezni a gyomirtást. A május elejei csapadék jót tett, de annak eloszlása és mennyisége régiónként eltért.
Fotó: Prím M. 
Ami a nyugati országrészt illeti: ahogy Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke közölte, mind az őszi káposztarepce, mind az őszi gabonák esetében a májusi csapadékok hatására ígéretes termés mutatkozott a térségben, egy rendkívüli meleg azonban ezzel ellentétesen hathat. Vas megyében az őszi búzából a tervezettel megegyezően, hektáronként mintegy 6 tonnás termésre számítanak.
A keleti, hajdúsági térség helyzetéről Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke azt mondta, hogy ott őszi búzából közepes, átlagos várható, hektáronként legfeljebb 6-6,5 tonna körüli termésre számít. Mint mondta, a száraz időjárás az őszi árpát is megviselte, míg a kalászosok közül a legkritikusabb állapotba a rozstáblák kerültek, abból gyenge-közepes termésátlag várható, addig a zabtermés átlagos-jó lehet. Az őszi káposztarepce állománya a megyében 791 hektáron – főleg Hajdúböszörményben és a bihari térségben – a gyenge kelés és fagykár miatt kipusztult, vagy kitárcsázták a gazdák. A táblák közepes, hektáronként 3-3,5 tonnát kitevő termést jeleznek előre.

A NAK falugazdászainak felmérése alapján a búza termőterülete 950 ezer hektár, a repcéé 300 ezer hektár, az őszi árpáé 200 ezer hektár.


Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Jákra látogatott az agrárminiszter

Rácz Károly gazdaságában járt az agrárminiszter, muraközi lovakat, magyartarkát és sertéseket láthatott…

Fekete és keserű ízű, ehetetlen a dió

Fekete dió a fán. Fotó : Prím M.  Fekete és keserű ízű,ehetetlen…

Elkezdődött a kukorica betakarítása

VAS MEGYE – A legtöbb helyen még lábon áll a kukorica Vas…

Vigyázat, szarvasveszély az utakon!

Augusztus végétől október közepéig a szarvasbőgés időszakában az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére, melyre rendszerint vadveszélyt jelző tábla is figyelmeztet.