frissítve: 2018.11.06.                        Szerző: Prím M.   Fotó: MTI


Római kori vízvezeték egy szakaszát tárták fel a régészek a dozmati árvízi tározó építését megelőző ásatáson. A közel kétezer éve épült vezeték látta el tiszta vízzel az ókori Savariát. A kutatás napokon belül véget ér, ezzel párhuzamosan már folynak a tározó kivitelezési munkái.

Római kori vízvezeték egy szakaszát tárták fel a régészek a dozmati árvízi tározó építését megelőző ásatáson. A közel kétezer éve épült vezeték látta el tiszta vízzel az ókori Savariát. A kutatás napokon belül véget ér, ezzel párhuzamosan már folynak a tározó kivitelezési munkái.

Ez a föld alatt húzódó, palakőből épített vízvezeték látta el az ókori Savariát tiszta vízzel. Vízhozama annyira magas volt, hogy a város minden egyes lakója 345 liter vizet használhatott naponta.

Korábbi kutatások révén már ismert volt a régészek előtt a rohonci hegyekből egészen a mai belvárosig vezető csatorna több szakasza is.

MTI/Varga György
Kiss Péter – ásatásvezető régész
“Az egész hosszúságát kb. 16 km-re becsüljük, az egész egyfajta építési technikával, egy ütemben készült, óriási mérnöki és építészeti beruházás volt magában a római korban is.”

Ezúttal egy közel 250 méteres szakaszt sikerült megtalálni. Ilyen mértékben feltárt római kori vízvezeték csupán három van az országban: Savaria mellett Brigetio-ban és Aquincumban. A vízvezetéket a dokumentálást követően elbontják, mert az épp a tározó létesítményeinek nyomvonalába esik. A tervek szerint azonban egy szakaszát bemutathatóvá teszik, később pedig pályázati forrásból újabb része válhat láthatóvá.

Csapláros Andrea – igazgató, Savaria Múzeum
“Akár ennek a 8-10 méteres szakasznak a folytatása is bemutatható lesz, ha ez az INTEREG projekt nyer, azt jelenti, hogy 20-25 méter látható lesz ebből a vízvezetékből.”

Az ásatással párhuzamosan már folynak a víztározó kivitelezési munkái. A közel 2,4 milliárd forintból megvalósuló beruházás öt település, köztük Szombathely árvízvédelmét szolgálja.

MTI/Varga György

Puskás Tivadar – polgármester
“Arról beszéltünk a Modern Városok Program keretében, tegyük árvízbiztossá Szombathelyt, és a lukácsházi tározó után a dozmati tározó teljes mértékben megoldja Szombathely biztonságát.”

Megkezdődtek a leeresztő műtárgy és a töltés alapozási munkái.

Hercsel Róbert – szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
“A töltés 240 méter hosszú lesz, a legmagasabb pontján 8 méter magas, 1,13 millió m3 víz fog betározódni mértékadó helyzetben, ezen kívül lesz egy állandó vízű tározótér, ami az Arany-patak vízpótlását hivatott szolgálni nyári időszakban.”

Az építkezés az előzetes tervek szerint jövő júniusra fejeződik be.
Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Izgalmas és színes gyereknapi programokkal készülnek a nemzeti parkok

Extra szafari, kézműves foglalkozás, kenutúra a hazai nemzeti parkok igazgatóságok kínálatában, ugrálóvár,…

Nagyságrendet lép az ország elektromosautó-töltőben

2019.05.09. – Elindult a hálózat kiépítése, csütörtökön Nyíregyházán átadták azelső olyan elektromosautó-töltőállomást,…

Elszaporodtak a patkányok.

Patkány Balogunyomban.Foto: Prím M / mobil / Többén jelezték a képviselők és…

Te Is Szedd!

2019.02.25. 20:00                     …