A NIF Zrt. beruházásában 2018 tavaszán kezdődtek meg az M8 autóút Körmend-Rábafüzes közötti 2×1 sávos, 28,9 km-es szakaszának munkálatai. A projekt részeként körforgalommá alakítják át a 8. sz. főút – 8707 j. országos összekötő út (Berki út) jelenlegi osztályozós csomópontját, amelynek kivitelezési munkái elindultak. A kivitelezés részleteiről a helyszínen tartott sajtótájékoztatót V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Bebes István, Körmend polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

KÖRMEND – A megnövekedett forgalom miatt a jelenlegi csomópont már nem tudja biztosítani a gépjárművek 8. sz. főút irányába történő biztonságos kihajtását, valamint a kerékpárosok csomóponton történő, a 8. sz. főút déli oldalán elhelyezkedő kerékpárútra történő ráhajtását. A 2021. november végére elkészülő fejlesztéssel a forgalombiztonsági szempontokat is kielégítő négyágú körforgalmú csomópontot alakítanak ki, mind a gépjárművek, mind pedig a gyalogosok és kerékpárosok számára.

A körforgalomhoz kapcsolódóan a 8. sz. főút és a 8707 j. országos összekötő út, a Körmend Ipari út, valamint a 8. sz. főúttal párhuzamos meglévő külterületi kétirányú gyalog- és kerékpárút egyes szakaszait is átépítik. Emellett a 8707 j. országos összekötő úttal párhuzamosan kétirányú kerékpárutat is építenek az ADA Bútorgyár bejáratáig. A 8. sz. főúton meglévő két buszmegálló és buszöböl is megújul, a főúttal párhuzamosan gyalogjárdát alakítanak ki. Ezzel együtt az országos közutak mentén nyílt és zárt csapadékvíz elvezetési rendszer kialakítása is a tervek között szerepel, valamint a megvalósításhoz szükséges közműkiváltási, hírközlési hálózat, kisnyomású gázelosztó vezeték és a közvilágítás átépítése is. A befejező munkák keretében a szükséges növénytelepítési munkákat is elvégzik majd.

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló körforgalmú csomópont és kapcsolódó létesítményeinek munkaterület átadása 2021. április 28-án megtörtént. A körforgalom kiépítése a forgalom folyamatos biztosítása mellett, jelzőlámpás forgalomirányítással szakaszosan, több ütemben történik. A csomópont befejezése 2021. november végén várható.

Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Az M8 autóút Körmend-Rábafüzes projekt a környék legnagyobb állami beruházása, amely a térség gazdasági és turisztikai fejlesztése szempontjából egyaránt fontos. Körmend városa számára nagy előrelépést jelenthet az, hogy a Berki út körforgalmú csomóponttá alakítása bekerült a projektbe, ezzel is megtámogatva a településen élők érdekeinek érvényesülését. Az utóbbi időben a Berki út forgalma jelentősen megnőtt, ezért is szükséges a biztonságos és gyors közlekedés megvalósítása ezen a szakaszon, amely a későbbiekben ipari és turisztikai hasznot is fog eredményezni Körmend számára.”

Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte: „Örömömre szolgál, hogy megépülhet ez a körforgalom és kerékpárút-átvezetés a város nyugati részénél, hiszen ennek megépítését az önkormányzat már évekkel korábban kezdeményezte. Ez jelentős segítség lesz a város ezen részében élők, valamint a szomszédos ADA bútorgyárban dolgozó több száz munkavállaló számára. A projekt pedig kiválóan illeszkedik a város azon terveihez, hogy Körmend lehető legnagyobb része biztonságosan és kulturáltan megközelíthető legyen nem csak az autósok, hanem a kerékpárosok számára is.”

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője azzal egészítette ki, hogy: „A forgalombiztonsági szempontokat szem előtt tartva terveztük meg és alakítjuk ki a Berki úti körforgalmú csomópontot, amely a gépjárművek, a kerékpárosok és a gyalogosok számára egyaránt lehetőséget teremt majd a biztonságos közlekedésre.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós forrásból valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi nettó 627 millió Ft értékben.

Vélemény, hozzászólás?
You May Also Like

Átadták az M80-as autóutat

Az ország egyik legnagyobb völgyhídjával épült meg az M80 újabb szakasza. A Duna Aszfalt kivitelezésében elkészült 19,4 kilométer hosszú, Körmendtől Vasszentmihályig tartó második szakasz átadásával már a teljes – a magyar-osztrák határ előtti rész kivételével – 27,2 kilométeres autóúton lehet közlekedni.

Június 1-től autóbuszos és vasúti utazásra is érvényesek a közlekedési bérletek Kőszeg és Szombathely között

Újdonságot vezet be a GYSEV Zrt. és a Volánbusz Zrt. a Vas…

Útfelújítás

Elkezdődött a Kossuth Lajos utca felújítása. A felújítást a Stabag ZRT Általános…