KÖRMENDA Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum maximális összeget, vagyis kétmillió forintos támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. A pályázati forrást az intézmény A szovjet hadsereg katonáinak pusztításai Körmenden 1945–1957 között című időszaki kiállítás megrendezésére használja fel.

A kiállítás várhatóan 2022 áprilisában nyílhat majd meg. A tervek szerint a tárlat négy fő téma köré csoportosul. Az első rész a szovjet csapatok megszállásáról szól, bemutatják, hogy a katonák miként pusztították el Körmend értékeinek jelentős részét: a város szobrait és épületeit, a kastélyt, valamint a Batthyány család gyűjteményeit. – Körmendet 1945-ben a szovjet hadsereg foglalta el, és a következő tizenkét évben nagyszámú megszálló katonaság állomásozott itt. Ebben az időszakban olyan értékek pusztultak el, amelyeket sok helyi lakos sem ismer. Ezen szeretne változtatni időszaki kiállításunk – tudtuk meg Móricz Péter történész-muzeológustól, az intézmény vezetőjétől. A tárlaton többségében olyan tárgyakat mutatnak majd be, amelyek – éppen rongált állapotuk miatt – eddig nem szerepeltek kiállításokon. A tárgyak nagy részét a körmendi múzeum anyagából válogatják össze, de kölcsönzést is terveznek a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából, az Iparművészeti Múzeumból, a Savaria Múzeumból és magánszemélyektől. A kiállításhoz – természetesen kölcsönbe – a helyi lakosoktól is várnak tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket, amelyek kapcsolatban vannak a szovjet megszállással. 

You May Also Like

Új létesítmény segítheti a közlekedést

A Körmendnél épülő mérnökségi telep ellenőrzését a tervezéstől a használatba vételi engedélyig az UTIBER végzi.

Fákat döntött, Tetőt szaggatott a vihar a megyében

Károkat okozott a vihar a megyében

Június 1-től autóbuszos és vasúti utazásra is érvényesek a közlekedési bérletek Kőszeg és Szombathely között

Újdonságot vezet be a GYSEV Zrt. és a Volánbusz Zrt. a Vas…

Nyugdíjba vonult a kapitány

Dr. Tiborcz János r. vezérőrnagy negyvenkét év hivatásos szolgálat után fejezte be rendőri pályafutását. A rendőrfőkapitányi feladatok ellátásával Magyarország belügyminisztere 2022. június 1-jével dr. Tánczi Tibor r. ezredest, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettest bízta meg.