VM: – Mikor döntötte el a testület, hogy felújítja az Akacs Mihály utca ezen szakaszát?

TA: – Az április 13-i testületi döntésen határoztunk róla, mivel többen jelezték a környező utcákból, hogy nagyon rossz az utca állapota, amit már az árok felől kerülgetnek autóval, másrészt a helyszínen járva láttam a helyzetet, így nem volt kérdés, hogy kezdenünk kell vele valamit. Több lehetőséget is körbejártunk, azaz hogy csak a kritkus részek (gödrök) lokális javítását orvosoljuk, vagy csak egy kisebb részt újítunk fel teljesen, de végül arra jutottunk a kivitelezővel történt egyeztetés során, hogyha már belevágunk, akkor olyan legyen, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon. Illetve időközben kiírták a Magyar Falu Program keretében  „Út, híd, járda építése/felújítása” című alprogramot, amire be is adtuk a pályázatunkat a szóban forgó utcára.

VM: – Mekkora összeget sikerült nyerni a pályázaton?

TA: – Sajnos nem nyertünk a pályázaton, épp a napokban küldték meg az erről szóló levelet (tartaléklistára kerültünk), de nagy megelepetés nem ért bennünket ezzel kapcsolatban, ugyanis már a program kiírásakor lehetett tudni, hogy az 5 milliárd Ft-os keretösszegből nem sok település fog bekerülni a nyertesek közé.A döntési lista alapján Vas vármegyében mindössze 3 település nyert.

VM: – Akkor ez önerőből valósult meg vagy esetleg más forrásból?

TA: – 100%-ban önerőből valósult meg, mivel az említett Magyar Falu Programon kívül sem belügyminisztériumi, sem egyéb pályázati kiírás nem jelent meg az idén, ami a vidék fejlődését eddig nagyban segítette. Mi – képvielő-testület – azonban úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg az uniós pénzek beérkezését, hanem a költségvetés terhére elindítjuk a felújítást. 

VM: Ilyen jól áll anyagilag az Önkormányzat?

TA: – Nos, a kezdeti nehézségek ellenére idén már sokkal kevezőbben alakul(t) a település pénzügyi helyzete. Nem akarom magamat ismételni, de nagyon megterhelte a büdzsét az első években annak a rengeteg pályázati péznek a visszafizetése, amit a megvalósulatlan Községháza projekt miatt róttak ki ránk, valamint a félbe maradt vagy éppen el sem kezdett pályázatok okán kellett elszenvednünk. Minden korábbi (2019 előtti) és 2019-2023 közötti beruházást le tudtunk zárni, kettő fejlesztés van még vissza: a nagyunyomi temető körbekerítése és a tároló megépítése. Úgy gondolom, hogy a jelenlegiek alapján elégedettek lehetünk (ha nem is teljes mértékben), hiszen az Önkormányzat pénzügyi likviditása stabil, szemmel láthatóak azok a fejlesztések, amik az elmúlt években megvalósításra kerültek, így közben olyan dolgokra is tudtunk/tudunk áldozni, amit már régen elterveztünk.

VM: Mire gondol polgármester úr?

TA: – Többek között a kastély (régi iskola) földszinti nagytermének a felújítása, amelynek keretében a régi PVC padlót felszedtük, az aljzat kiegyenlítésre került, illetve modern vinyl padló került lerakásra, valamint a színpadot is leburkoltuk. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget, aki részt vett a munkálatokban. El is határoztuk, hogy a továbbiakban egy-egy részét felújítjuk az iskolának, hiszen jelen pillanatban ez az egyetlen olyan közösségi tér, ahol nagyobb rendezvényt meg tudunk tartani.

Ugyanitt említeném az Erzsébet-liget megtisztítását, valamint annak újragondolását, megfogadva Németh Ottó tanácsát, ahol egy pihenőparkot, bográcsozási lehetőséggel fogunk kialaktani.

Képviselő-testülettel döntöttünk már korábban arról is, hogy a 86-os főút Körmend felé tartó útszakasz mellett buszvárót telepítünk. Az ajánlatbekérések megtörténtek, hamarosan döntünk, hogy melyik kivitelezővel kötünk megállapodást, így ez még idén elkészülhet. A másik ígéretünk, ami a megnövekedett ovis gyermeklétszám (40 fő) miatt is indokolt, hogy az ovi mellé parkolót építünk, mivel a múlt heti Mihály-napi vásár, korábban pedig a szülői értekezlet is rávilágított, hogy a parkolási anomália akut kezelésre szorul.

VM: – Programok terén mi várható?

TA: – Több önkormányzati és egyházi program is várható a közeljövőben: a következő hónapban megtartjuk az Idősek napját, lesz az idén született gyermekeknek faültetés, Szent Márton-napi körmenet, bállal és koncerttel kedveskedik a Bel Canto Énekegyüttes, adventben Mikulás-várás, kézműveskedés és Falukarácsony, év végén pedig szilveszteri mulatozásra várjuk majd a település lakóit a kastély nagytermébe. Jövőre jubilál a település, 75 éves lesz, mivel 1949. január 1-én a két község, Balogfa és Nagyunyom egyesüléséből jött létre Balogunyom, így lesz okunk ünnepelni.

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]