Budapest Elindult a MOL-csoport százhalombattai Dunai Finomítójától az az eszköztámogatási szállítmány, amelyet a vállalat az ukrán energetikai szektor megsegítésére állított össze. A MOL egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva eddig 290 ezer euró értékű eszközt ajánlott fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján most 135 ezer eurónak megfelelő eszköztámogatást küld a háború sújtotta országba. Az eszközök a kőolaj- és földgázkitermelés folytonosságát, az ukrán energia-infrastruktúra működőképességét, ezáltal Ukrajna ellátásbiztonságát is segítik.

A MOL-csoport támogatása egy nemzetközi iparági összefogás része, amelyet az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága (DG ENER), az Európai Bizottság Vészhelyzeti Válasz Koordinációs Központja (ERCC) és az Energiaközösség Titkársága (ECS) hívott életre, együttműködésben az Ukrán Energiaminisztériummal. A Nemzetközi Olaj- és Gáztermelők Szövetsége (IOGP) már ez év márciusban, közvetlenül a háború kitörése után, az elsők között csatlakozott az együttműködéshez. A kezdeményezés célja, hogy enyhítse a háború miatt keletkezett károkat és támogassa az ukrán energetikai hálózat zavartalan és biztonságos működését. A programban részt vevők az ukrán Energiaügyi Minisztériumtól rendszeres és pontos tájékoztatást kaphatnak a hálózat fenntartásához éppen szükséges eszközökről.

A MOL-csoport eddig felajánlott 290 ezer euró értékű támogatásából az ukrán fél 135 ezer eurónak megfelelő eszközigényt erősített meg, amelyet a vállalat munkatársai pakoltak fel a szomszédos országba induló teherautókra. A szállítmányban, amelyet jórészt a vállalat Kutatás-Termelés Üzletága gyűjtött össze, helyet kaptak többek között rendszerüzemeltetéshez és javításhoz szükséges eszközök, csővezetékek, terepmunkához vasanyagok és nyomásmérők, valamint villamoshálózat építéséhez és javításához szükséges elemek is.

„Fontos számunkra, hogy Magyarország és a régió meghatározó energetikai vállalataként hatékony eszközökkel járulhatunk hozzá a háború sújtotta ukrán területek energiabiztonságához. A MOL-csoport örömmel csatlakozott az IOGP iparági összefogásához és mindenben együttműködik az azt koordináló európai intézményekkel. Bízunk benne, hogy az eszköztámogatással érdemben hozzájárulhatunk Ukrajna energetikai rendszerének zavartalan működéséhez.” – mondta el a helyszínen Homonnay Ádám, a MOL Magyarország Kutatás-Termelési igazgatója.

A MOL az eszköztámogatási program keretében folyamatosan követi az Ukrajnában felmerülő igényeket, és dolgozik a támogatás kiterjesztésén.

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail”]